2014. augusztus 29., péntek

A válasz L.M.-nek IV.b (Iszlám vs. Európa)

Update: Azóta megjelent egy igen jó írás Réka tollából, ami az Iszlám és a nyugati társadalom kölcsönhatását Svédországra fókuszálva dolgozza fel. Elolvasható az első rész illetve a második is.

Kezdeném egy kicsit visszamenvén az időben: A régi időkben az emberek együvé akartak tartozni és ezt tették is. Alapja a közösen birtokolt terület, nyelv, szokásrendszer és a vallás volt. (A közvélekedéssel ellentétben nem úgy gondolom, hogy a vallás választotta szét az embereket, hanem, hogy az emberek különbözni akarása teremtette meg a vallások különbözőségét is.) Tehát ezek alapján illetve ennek mentén tömörültek az emberek egy közösségbe, faluba, megyébe és országba. És az őket leigázni akaró emberek markánsan különböztek a fentebb felsoroltakban. Noha ez a tagolódás Európában is jelen volt természetesen azért a keresztény hit, mint összekötő kapocs létezett. No, nem annyira, hogy minden elfedjen és ne legyenek egyházszakadások vagy ellenreformáció vagy az Anglikán egyház megalakítása, de annyira már igen, hogy a mindennel szembe menő iszlám majd Oszmán hódításokkal szembeálljon, illetve egy egységbe kovácsolja Európát. A bevándorlás nagyszerűségére hozott örök példák, mint az Egyesült Államok és Ausztrália ott is voltak konfliktusok a bevándorló írek, angolok, olaszok stb. között, de a közös hit és a nagy vonalakban közös értékrend illetve a bevándorlók bizonyítási vágya valamint a szűz piacok léte meghozták ezeknek az államoknak a felemelkedést.

1945 utáni életszínvonal emelkedés az emberi jogok és a nők jogainak elismerése valamint a gyerekkori és egyéb halálos betegségek csökkenésének együttese magával hozta a születendő gyermekek számának csökkenését. Nem is beszélve a fogyasztói társadalmi szemléletről, ami igen erősen én központú és annyira önző is, hogy a klassz nyaralás a következő mobil vagy a divat követése fontosabb legyen az utódlásnál. Ezért a születésszámot tartandó megnyitották Európa kapuit a bevándorlók elől. Mondván, hogy mindenfajta előítélet csökkenthető hosszútávon a nacionalista eszmék illetve a vallásosság háttérbe szorulásával. és az aktív integrációval.

Megnéztem a videókat, amit belinkeltél és eltűnődtem azon, hogy van valami báj abban, hogy a néhai gyarmatosítók, akik szemrebbenés nélkül szipolyozták és szipolyozzák ki a piacokat esetleg taszítottak rabszolga sorba népeket, azoknak most visszanyal a fagyi és az egykori gyarmatosítottak települnek be szépen az országukba. Persze túl kényelmes azt mondani, hogy úgy kell nekik, hiszen az európai államoknak van egy közös sorsa is, így nem mindegy nekünk sem mi folyik nyugaton. (Máskülönben meg nem akarok farizeuskodni hiszen a szipolyozásból én is mint minden átlagember olcsó kávé, vanilia, tea, kakaó, banán formájában, én is kiveszem a részem.)

Nekem a jövővel kapcsolatban több feltevésem van és 100%-ig nem tudom osztani az iszlámmal felmerülő aggályokat. Hiszen ne felejtsd el, hogy a mi életünkben 50 év a kenyerünk java addig egy állam életében pár perc és mindenféle folyamat befolyásolható, ill. visszafordítható.

I. Vegyük a legoptimistább változatot:

Mivel az ismeretünk az iszlámról igen csekély így gyakran összekapcsoljuk a puszta létét a terrorizmussal. Aminek van alapja ugyan, de józan paraszti ésszel lehet sejteni azért, hogy egy iszlám társadalom nagy hányadát, mint akármelyik társadalomét az átlagember teszi ki. Tehát festők, fodrászok, trolibuszvezetők, akik hazamennek a gyárból üvöltenek a focimeccsen és néha megverik az asszonyt. Ezekről az emberekről egyrészt nehezen tudom elképzelni, hogy, amint egy főmufti dzsihádot hirdet, ők mondjuk a kebab vágó késükkel elmetszik az előttük álló vevő torkát.

Tehát az is előfordulhat, hogy a liberálisoknak igazuk lesz minden olyan lesz 100 év múlva mint ma élünk, mint egy nagy boldog család a határoknak és a nemzeteknek már csak névleges formájuk van mindenki ott él Európán belül, ahol akar nincs életszínvonal beli különbség. Hogy valaki Ramadánt tart augusztusban vagy karácsonyt decemberben pusztán formalitás. Ezt már csak azért is feltételezem, mert az itt született muszlim gyermeket könnyen megcsaphatja a nyugati jólét szele és a sivatag forrósága helyett a fogyasztói lét lesz számára a meghatározó hívó szó.

Egyébként előfordulhat egy paradigmaváltás és egy szép napon azt mondja nyugat Európa, hogy a bevándorlás beteljesítette küldetését többet köszönjük, nem kérünk, hiszen a születésszám újra meghaladja a halálozási számot így a migráció okafogyottá vált. (Bár ennek ellentmond, hogy ha az itt született migráns sikerrel integrálódik, nagy valószínűséggel nem akar majd nyolc gyereket szülni így megint bevándorlásra lesz szükség.)

II. Kevésbé optimista megközelítés szerint:


Minden szép, amíg Európát egy komolyabb válság el nem éri. Ekkor több dolog történhet:

Egyrészt hamar világossá válik mindenki számára, hogy az inaktív tömegeke etetése az a jólétből eredő luxus, ami többé nincs. Ilyenkor egyfelől rögtön kiderül, hogy kinek mekkora lojalitása van az államhoz, ami befogadta illetve van-e vonzása akkor is, amikor már nem azt az életszínvonalat biztosítja, mint, amikor megérkezett.

Másrészt a számitsátechnika korában kb. 5 percig tart felállítani egy adatbázist, amiből kiderülhet feketén-fehéren, hogy

  • Hány éve van itt az illető
  •   Ennek hány százalékát munkával hányat segélyen töltötte
  •  Az eltöltött évek számához képest milyen szinten beszéli a nyelvet
  •  Az utódjai mennyire találták meg a helyüket a társadalomban

Megváltozott közhangulatban, aki fennakad, egy ilyen kérdéssoron egy jogvédő sem tudja majd megakadályozni, hogy visszazsuppolják a hazájába. 


III. A harmadik változat

azt az általános félelmet tükrözi, amit te is leírtál:

A kiindulás ugyanaz lesz mint az első pontban leírtak. De a generációk előrehaladtával a befogadó népesség öregedése felgyorsul és fogyni kezd, míg az iszlámhívők egyre többen lesznek. A választói kegyeikért harcoló főleg baloldali pártok ebből jó idegi profitálhatnak egészen addig, amíg meg nem alakítják a saját iszlamista pártjukat. Ez már valószínűleg megjelenik a döntéshozatalban is és amíg mondjuk a ma embere itt Ausztriában azért küzd, hogy vegyék le a feszületet a közintézmények faláról; az unokája már azért fog, hogy a vörös félhold ne kerüljön fel a helyére. Ez és a hétköznapi élet millió és egy területén jelenhet meg az iszlám befolyásoltság, az oktatástól kezdve a nők státuszán keresztül a médiáig, mindez természetesen a tolerancia meg a sokszínűség jegyében, ami már az őslakosoknak ugyan nem fog tetszeni, de tenni ellene nem nagyon tudnak.

Engem külön érdekelne, hogy egy ilyen megváltozott milliőjű Európában mi lesz a zsidókkal? Mert a keresztényekkel ki lehetett egyezni az utóbbi hetven évben de a muszlimokkal vajon sikerül-e majd?

Hozzáteszem azt is, hogy - az érem másik oldalát is megvilágítsam - egy állam irányításához közgazdászokra, politológusokra, miniszterekre, szociológusokra van szükség tehát hiába vannak sokan az iszlám hívők gazdasági súlyuk csekély és így lobbi erejük is csekély marad.


Egyébként sokan mondják (joggal), hogy mára a kereszténység a hit az erkölcs és ezeknek a holdudvarába tartozó fogalmak folyamatosan relativizálódnak, kiürülnek, elvesztik jelentőségüket és ezért erkölcsi ébredés után kiáltanak. Véleményem szerint az iszlám ellen sok kritikával lehet élni, de azt nem lehet mondani, hogy az erkölcsről, családról, hitről és a nemi szerepekről ne lenne meg a fix sokszor a keresztényi hittel is összecsengő elképzelésük. Tehát elképzelhető, hogy a hőn áhított ébredés így fog bekövetkezni.

 Csak nehogy túl keserű legyen sokaknak.

2 megjegyzés:

  1. Az elején, amit írtál, nagyon jól leírtad, mindennel egyetértek egészen a szipolyozós részig. Most komolyan, mi köze van a mostani arab beáramlásnak ahhoz, hogy a nyugati hajós népek végigrabolták a világot, meg a magyarok fél Európát több 100 éve? Kb. semmi, úgyhogy a népszerű "visszanyal a fagyi" érv egy butaság szerintem.

    Nem nyalna vissza, ha nem lenne ekkora politikai korrektség és félelem a rasszistának való megbélyegzéstől egész Európában. A svédes videó tökéletesen elmagyarázza a helyzetet, h kimondani nem szabad, de mindenki tudja és látja, h mi a baj.

    A változatokról:
    I. változat: most ez megy még, amíg az arabok/iszlám hívők kisebbségben vannak. A demográfiától függ, hogy a III. életbe lép-e majd. Mivel sok k-eui fiatal jön és nyugaton alapít családot, így még pár generációig fennmarad a fehér többség a legtöbb európai országban.
    Korlátozás: lehet, hogy lesz, de nem tartom valószínűnek a túl polkorrekt hangulat/hozzáállás miatt. Tüntetések az európaiak részéről nem nagyon lehetnek, mert akkor megy a neonácizás/szélsőjobbozás és a rendőrségi fellépés.

    Átlagemberek: az átlag török nagyrészt törökök között mozog itt Ausztriában (én így láttam), a sokadik generáció is, mert együtt nőnek fel, együtt van a famili, rokonok, más értékek, vallás, 1000 szál összeköti őket jobban, mint az osztrákokat egymással. Megvan náluk a mi és az ők. Nem úgy tekintenek a nyugatra, mint mi, a magyarok, hogy minél előbb beépüljünk, a gyereket meg nyomják az osztrák közösségbe, h tanuljon németül, hanem elvannak magukban és büszkék arra, hogy törökök. Én így láttam, ezt cikkezik, ismertem itt született törököket is, csak török barátaik voltak, de nyugodtan cáfolj meg.

    Az viszont igaz, h kevesebb gyereket csinálnak a másodgenereációsok, mint az 1. generációsok (láttam statot, de azért kicsit többet, mint a bennszülöttek). Amúgy ez is relatív, h kell-e félni a törökökről, mert láttam ott is a fertility rate-t = 1 nőnek hány gyereke van, és pont most eset az érték 2 alá (2,1=teljes fenntarthatóság, alatta csökken a népesség), tehát 1 generáció múlva már az törökországi törökök is fogyni fognak hosszú távon.



    II. változat: kizártnak tartom, hiszen már a bevándorlás korlátozását is óriási botrány követné és rasszizmust kiáltana minden párt a rövid távú előnyszerzés, ill. a másik párt gyalázása miatt.
    III. változat: ez a hosszú táv szerintem, bár kérdéses, hogy mennyire maradnak vallásosak és hűek az iszlám alapértékekhez a 2-3-4 generációval arrébb születő iszlám vallású gyerekek. Német statisztikákból láttam, hogy igen nagy a hagyományőrzés az iszlámok között a német törököknél, bár ez nem tudom, h a hétköznapokban hogy mutatkozik meg.

    Összességében tehát annyi változó és bizonytalanság van, h lehetetlen megmondani, h mi lesz! :D

    Zsidók: kevesen vannak, jelentéktelenek szerintem.
    Állam irányítása, értelmiségiek: teljesen mindegy, nézd meg a mostani Törökországot, hogy ki van hatalmon, ha a demokráciában sok buta van és valamire szavaznak, akkor az lesz. Ugyanez van Magyarországon is.

    "Véleményem szerint az iszlám ellen sok kritikával lehet élni, de azt nem lehet mondani, hogy az erkölcsről, családról, hitről és a nemi szerepekről ne lenne meg a fix sokszor a keresztényi hittel is összecsengő elképzelésük."
    Én nem igazán ismerem az iszlámot, különben is 100 ága van annak is, csak azt látom, hogy nagyrészt buta, tanulatlan réteg jön innen oda, másrészt, h ott szegénység és folyamatos háborúk meg mészárlások vannak, tehát semmi jót nem lehet onnan várni egy gazdag európai ország szempontjából (és a miénkből is, ha már itt vagyunk).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Engem külön érdekelne, hogy egy ilyen megváltozott milliőjű Európában mi lesz a zsidókkal? Mert a keresztényekkel ki lehetett egyezni az utóbbi hetven évben de a muszlimokkal vajon sikerül-e majd?"

      Hát na nem is tudom:

      http://nol.hu/kulfold/a-labukkal-szavaznak-a-zsidok-1507597

      Törlés